Sunday, 26 February 2012

Sijil Pendaftaran Keselamatan Makanan Berpandukan Sistem HACCP Untuk Jus HyperX10


Assalammualaikum wbt.

HACCP merupakan singkatan kepada 'Hazard Analysis and Critical Control Point', iaitu suatu Sistem Pengurusan Kualiti yang menilai kemungkinan bahaya kesihatan berlaku terhadap sesuatu produk makanan dan mengambil langkah-langkah kawalan terhadap peringkat atau titik kawalan yang genting.

CCP atau titik kawalan kritikal di sini bermaksud, peringkat di mana tidak dapat dikawal, kawalan perlu dilakukan bagi mengelakkan berlakunya kemungkinan bahaya kesihatan tersebut. Melalui cara ini kemungkinan bahaya kesihatan dapat dicegah daripada berlaku. Ianya suatu sistem yang dapat memberi keyakinan bahawa segala langkah kawalan yang telah diambil bagi memastikan produk yang dihasilkan adalah selamat untuk dimakan. Sistem ini hanya menekan kepada keselamatan makanan sahaja, iaitu sebahagian daripada ciri-ciri kualiti; tetapi ia bukan suatu sistem yang mengawal kualiti.

HACCP juga bukan merupakan sistem yang memberi Risiko Sifar (Zero-Risk) tetapi suatu sistem yang terbaik dewasa ini yang dapat memberikan jaminan terhadap kemungkinan risiko keselamatan paling minima. Sistem HACCP berupaya menampung perubahan seperti rekabentuk peralatan moden/canggih, prosedur pemprosesan atau kemajuan-kemajuan teknologi dan juga boleh diapplikasikan melalui rantaian makanan dari pengeluar primer ke pengguna akhir.

Jus HyperX10 telah mendapat sijil pendaftaran daripada Moody International Certification (Malaysia) Sdn. Bhd. untuk Keselamatan Makanan Berpandukan Sistem HACCP melalui sijil bernombor H836288 mulai 30 April 2011 dan sah sehingga 29 April 2014.


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...